Grundlæggende farvelære


af 1234 03-03-2010 Vist: 18167 gange.

Farvelære er en af de vigtigste ting når man vil lære at male, og bestemt værd at bruge tid på - selvom det er lidt teoretisk.

Når du kommer igennem det, vil en række ting (med hensyn til farvevalg) efterfølgende blive lettere.

Farvelære er et meget omfattende emne, men teksten her kan give en grundlæggende indføring i emnet.

Farvehjulet

… eller farvecirklen som den også kaldes, er en af de ting der er værd at bruge lidt tid på - du kan se det på billedet ved siden af.

Farvehjulet skal "læses" indefra hvor de tre primær-farver er - rød, blå og gul. Det er de tre grundfarver, og med dem kan man blande sig frem til alle andre! (Sort og hvid undtaget - dem kommer vi til).

Blander man fx den røde og den gule med lige meget af hver - får man orange. Blander man gul og orange - får man den lysere orange. Med hjulet i hånden kan du finde frem til alle farver. Smart ikke? Jo men det bliver bedre endnu! 

I midten er primærfarverne. Uden om dem er sekundær-farverne grøn, orange og lilla. De seks farver kaldes under et for tertiær-farverne. De er stærke og klare som i regnbuen.

Som du nu ser, er farverne ikke klasket tilfældigt på - men hvad kan du så bruge det til? Farve hjulet kan fortælle dig hvilke farver, der går godt sammen. Farverne i den yderste ring er her særligt interessante.

Det er nemlig her du kan se komplementær-kontrasterne. Det er farver, der supplerer hinanden godt, og de er placeret overfor hinanden i hjulet. Se illustrationen ovenfor.

Se det var brugbar viden! Næste gang du ikke lige kan "se", hvilken baggrundsfarve der kan fremhæve hovedmotivet på dit billede - så kan lige tjekke med farvehjulet.

 

Sort, hvid og gråtonerne
 

Sort og hvid (og nuancerne derimellem) kaldes ikke-farver. De kaldes også akromatiske farver.

Det er altså ikke-farver, som man ikke kan blande sig frem til! Men de er derimod guld værd til at blande i de kromatiske farver (dem fra farvehjulet).

 

 

Imellem den rene hvide og den rene sorte ligger på forskellige nuancer i grå. Blander man dem i de kromatiske farver kan man "knække" dem - gøre dem lysere eller mørkere.  

Så når man arbejder med maling, kan man faktisk nøjes med de tre primærfarver rød, gul og blå samt sort og hvid. Så kan man blande sig frem til resten!

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

Mids

Se nu blev jeg forvirret! Hvad skal man tro om de dersens "farver" nu?

http://www.freewebsite-service.com/mids


19 April  2011

Groth

Hej Mids

Jeg tror hvis du kikker på Daniel's billeder har du svaret, :-),


17 October  2011

Per Corell

 Rgtigt og sort er heller ikke en farve, det er fravær af farve af lys. Skal man gøre en farve mørkere bruger man ikke sort men som D skriver, komplementær farven. En dyb mørk rød eller blå er mørkere end sort.


16 December  2012

Lav gratis hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"