95 % af vores kunder anbefaler NemmeHjemmesider for brugervenlighed og god support! Klik her og prøv helt gratis...
Skriv til Martin Leighton Lindhardt

Kunst kan redde livet


02-02-2012 Vist: 496 gange.

Igennem mit arbejde på en nyheds TV station, for jeg som en del af min løn en avis. Jeg har valgt Politiken. I dag faldt jeg over en artikel med overskriften "Kunst kan redde livet". Det var jeg jo ikke i tvivl om, men det undrede mig, at andre var kommet til den samme konklusion. Artiklen handlede om en TV serie på DR2 kaldet "Menneskets Rejse", som tager os i hånden og viser os hvor vi stammer fra og hvordan vi kom hertil. Endnu større blev min glæde da jeg i artiklen kune læse, at dette afsnit handlede om noget kunst som ligger mit hjerte nær, nemlig den aller første stenalder kunst.

Da det moderne menneske vandrede ind i Europa fra Afrika, var pladsen allerede taget - og det oven i købet af en art, som var langt bedre udrustet til at overleve i det - på det tidspunkt - endnu koldere Europa, nemlig Neanderthalerne. De var lige så intelligente som os, de var lige så gode til at fremstille redskaber, de var lige så gode til at jage, de var bedre fysisk bygget til kulden, stærkere og allerede godt rodfæstet i det meste af Europa.

Forskerne kan kun finde en forskel som må have været altafgørende. Mennesket skabte kunst. Kunst der kommunikerede abstrakte tanker og ideer. Kunst der bandt forskellige grupperinger af mennesker sammen og som blev udvekslede over store afstande. De msytiske og symbol ladede venus figurer er foreksempel fundet i hele Europas bredte, fra Frankrig og over til Rusland og helt op til den daværende isgrænse i Tyskland. En 30,000 år gammel fløjte udarbejdet af ben er blevet fundet, så mennesket kunne producere noget så abstrakt som musik. Hulemalerierne, som må have været en mere monomental opgave en Det Sixtinske Kapel og som uden tvivl må have haft, om ikke en religiøs, men så i hvert fald en spirituel betydning.

Alle disse kunstarter var det som distancerede os fra Neanderthalerne. Og hvor de uddøde er vi nu  den uden tvivl mest dominerende dyrerace på jorden.

Kunst, kære venner, er en kommunikativ løsning ud over det der kan kaldes naturens standarder. Ingen andre væsener på denne klode producere kunst. Derfor elsker jeg denne tid og drømmer om at gøre MIT kunstneriske projekt til en jagt efter denne svundne tids storhed. Jeg ved at jeg aldrig nogensinde kommer i nærheden af, hvad disse svundne slægninge formåede, men deres måde at tænke på og nødvendigheden i deres kunst, den længes jeg efter hver dag jeg tænker i kunst. Den er min muse.

Se afsnittet her:

http://www.dr.dk/nu/player/#/menneskets-rejse/29676

M.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

1234

Det er rigtig spændende. Tak for du tog dig tid til at dele. Synes faktisk der er rigtig mange interessante kunstprogrammer i tv for tiden, nok især på DR K.

Knud


04 February  2012

Vis flere

Lav din egen hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"