95 % af vores kunder anbefaler NemmeHjemmesider for brugervenlighed og god support! Klik her og prøv helt gratis...

Fokus på Siffe


af Siffe 30-10-2012 Vist: 4628 gange.

Hvorfor er du kunstner, hvordan startede det?

Det er vel medfødt, en måde at se og møde verden på. Udviklet i barndommen ved megen alenehed med en storesøster og en mor præget af svær skilsmisse ved min fødsel, oplevelsen af at være anderledes og ikke kunne forstå andre og ikke blive forstået. Jeg levede i min egen fantasiverden, fortalte historier, blev i  skolen brugt til at fortælle i timerne når lærerne lige skulle noget .

Denne verden er i dag genopstået som min blog Siffes Planet hvor jeg skriver om at bruge kreativiteten som medicin i et  liv med PTSD, depressioner og Parkinson. 

Som voksen forsøgte jeg først at leve efter normen, brugt mange år på at dygtiggøre mig for at føle mig som andre.

Blev uddannet sygeplejerske, så lærer, sidenhen fulgt uddannelse til erhvervspsykoterapeut, reikihealer, kineseolog, har arbejdet med mennesker i krise, fx kronisk syge, traumtiserede flygtninge, samfundsramte unge hvor jeg fik sneget kreative arbejder ind.

Efter en voldsom skilsmisse som efterlod mig med 3 børn fra 0-7 år, begyndte jeg at bruge min kreativitet frit igen. Den havde været parkeret længe mens jeg forsøgte mig blandt 'normen' og kun tegnede og syede billeder i det skjulte, når jeg var alene.

Siden den tid har jeg arbejdet med kunst dagligt. Med selv at skabe. Mine dagbøger er ikke skrevne de er tegnede, malede, mix media ikke kronologiske men udenfor tid.

Min far, som jeg først kendte som 28 årig, og min samlever begik begge selvmord og efterlod en stor skyld og stort savn for min samlevers side. De var begge misbruger af hhv medicin og alkohol. Jeg selv oplevede, at jeg var medmisbruger. At indse dette gjorde mig nysgerrig efter hvad jeg ellers indeholdt og jeg brugte *kunst* som redskab. Drømmetydning i mandalaer, opdagelse i skyggesiden, Et billede fortæller mere præcist end ord. Begge dele tolkes jo af modtageren - og nogle mennesker forståret enkelt billeder bedre end talrige ord.

 

Hvorfor arbejder du med kunst?

Jeg bruger kunsten som mit sprog. Det er her jeg kan formulere mig udtrykke følelser, stemninger, bearbejde mine fordomme, mine holdninger, det mest med et strejf af humor. Jeg arbejder kun for mig selv, men rammer åbenbart noget i nogle andre, der så ønsker at købe mine billeder. Det har været en proces jeg skulle vænne mig til.

I mit liv har jeg brugt det kreative arbejde helende, både i mit arbejde med kriseramte, og i min egen personlige udvikling og i de kriser jeg selv har haft. Jeg vil gerne give oplevelsen videre - at være kreativ er helende uanset om det ender med at være kunst eller ej. Bare det at give sig selv lov til at legel er befriende og når man en tilstand af FLOW kommer det helende element uden det derfor er noget overnaturligt. Det er menneskers iboende skabertrang der virker, Idag bruges for det meste i fritiden fks havearbejde, strik , bagning osv. mens arbejdslivet er kortlagt i detaljer eller meget stresset... for mange mennesker. 

Her på Siffes Planet bestemmer jeg selv reglerne, jeg er Planetbestyrerinde og mine sønner er ambassadører, I mange år har jeg været alene, har nedlagt indrejseforbud og formummet mig i min alenehed, mest pga depression efter overfald på arbejdspladsen. Jeg turde og tør stadig ikke møde mennesker. Alligevel gør jeg det. Hjulpet af mine billeder, mine dagbøger, min blog.

På Planeten bor andre skabninger fx Kun-Ja-fuglen der svarer Ja til alt primært til livet men osse til Viggo på 5 når han spørg om is. GrenFolket dukker op i mine malerier og er små væsner der ved hvad venskab er, som leger blindebuk og danser ballet. Grenfolket er også Uld-dyrene der er pyntet op til glæde. De første der flyttede ind og omgik indrejse forbuddet var de menneskerettigheder Noa glemte at få med ombord på sin ark. F,eks den Aldeles Anderledes And . rettigheden til at være anderledes, eller Kreataurus Tex - retten til at være naivt kreativ og ikke stræbsom kunstnerisk - for at nævne nogen. Blue Bird - der egentlig er grøn - er her også, en billedfortælling om at lære at finde sig selv. Om at man kan være anderledes uden at gøre andre forkerte.

Planeten er i dag landet et smukt sted med udkig over Lammefjorden. Indrejseforbuddet er delvist hævet og flere lander her for en tid. Jeg har stadig behov for alenetid og en stor trang til at kreere. 

 

Hvad er din største oplevelse med kunsten?

Den har hjulpet mig gennem de største oplevelser i mit liv, både glæder og sorger.

Bl.a da jeg blev diagnosticeret med Parkinson syge tog jeg på højskole og malede mig gennem krisen og til en forståelse af hvad sygdommen gav mig, Jeg holdt derefter min førsteudstilling og det var stort. Sygdommen betyder jeg har besvær med min højre hånd og det at male og tegne det var og er så vigtig at jeg lærte at bruge venstre hånd. I dag bruger jeg begge hænder via behovet for at male fik jeg viljen til at træne og acceptere det nye udtryk

På grund af arbejdsskade et overfald på arbejdet fik jeg PTSD med flere depressioner efterfølgende - i denne tid malede jeg mig konkret frem til lyset. Jeg malede lærrederne sorte og kunne så konkret male lyset frem. Denne oplevelse var og er stadig en stor oplevelse der gør mig glad. Jeg kan tydelig se på mine billeder, hvordan jeg lige netop havde det der på det tidspunkt.

Netop i denne tid er jeg blevet Farmor. Allerede inden jeg fik det fortalt begyndte der at optræde babyer i mine motiver. Det var aldelses overvældende kort tid efter at få kendskab til det lille nye spirende liv.

Et budskab modtaget før det udtales - det er kunstens sprog.

Jeg forsøger at male livet som jeg oplever det og kunsten hjælper mig til at finde fortolkninger og forstå livet.

 

Hvad er den største udfordring i dit arbejde med kunsten?

Min indre kritiker, modviljen mod at vise mine billeder frem og selvfølgelig bevægebesværet med min højre hånd. Det er dog altsammen noget jeg betragter som gode udfordringer, noget at arbejde med og spille bold op ad. 

En anden mere praktisk udfordring er pladsen til at male, jeg er prædet af manglende overblik og struktur (pga. PTSD) og har mange sager igang samtidig på ganske lidt plads.

 

Hvad gør du for at din kunst bliver set?

Jeg udstiller lokalt og er på facebook samt har en blog - Siffes Planet. Jeg laver postkort af mine billeder, som jeg sælger. Det er ikke så struktureret. Jeg tror dog på at det kommer, når det skal. Jeg oplever at  hjælpen kommer til mig, bl.a har venner har fundet udstillingsmuligheder til mig og har stået for ophængning.

 

Hvilke kunstnere bør vi andre tjekke ud?

Der er Picasso, Matisse og ikke mindst Heerup mine yndlinge. Samt StreetArt --- og .....

 

 

Vil du vide mere om Siffe


Se Siffes profil på MyArtSpace.dk

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

Hacker
If you are prompt our window10 and you are connect the easily more user are apply the same function are depend the same project get command prompt windows 10 this is the best and more user are apply the same function are here.
03 July  2019

fhajournal
find out! more details by clicking here
22 July  2019

luciham20
I’ve been visiting your blog for a while now and I always find a gem in your new posts. Thanks for your usual wonderful effort. free mahjong download
09 August  2019

Lav din egen hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"