95 % af vores kunder anbefaler NemmeHjemmesider for brugervenlighed og god support! Klik her og prøv helt gratis...

Hvilken betydning får Nettos kopisag for danske designere?


af 1234 05-07-2019 Vist: 561 gange.

Hvad enten der er tale om udøvende eller skabende kunst som malerier, musik, forfatterskab, design eller skulpturer, er en kunstners ophavsret til sine kreationer en selvfølgelighed. Eller hvad? Det er ikke altid givet, at kunstneren har ejerskab på en given udformning af et produkt og flere kunstnere opdager kopilignende variationer af deres værk på butikshylderne i supermarkederne. Således dukker der med mellemrum sager op i Danmark, hvor en kunstner kæmper for sin ophavsret mod kopivarer. Det så vi for nyligt, hvor Netto blev anklaget for at kopiere dansk design: Tilbage i 2016 solgte Netto krukker, potter og vaser til spotpriser der lignede keramiker Anne Blacks design mistænkeligt meget. Det udviklede sig til en længerevarende strid mellem Anne Black og Netto og først i marts i år startede retssagen

– 3 år efter.

 

Sagen fik stor opmærksomhed og medierne diskutere hvorvidt Netto havde krænket ophavsretten. Sagen blev afsluttet tidligere på måneden i år og keramiker Anne Black vandt – det blev ikke kun en sejr for hende men i særdeleshed også en sejr for danske kunstnere og ophavsretsager generelt.

 

Netto-sagen endte med et erstatningskrav på 1,5 millioner kroner til Anne Black, og det er en af de største erstatninger set i Danmark for krænkelse af ophavsretten på design. Det er en stor sejr for danske designvirksomheder og kunstnere generelt, fordi det sætter en ny standard og præcedens for tilkendelse af erstatning i sådanne sager.

 

Oplever man sin kunst blive plagieret, er det selvsagt vigtigt, at man finder et kompetent advokatfirma, der er eksperter i ophavsret og har den nødvendige erfaring og ekspertise i at føre en ophavsretssag for kunstneren samt ikke mindst kan give den bedst mulige rådgivning i et komplekst felt. Et advokatfirma kan yde specialiseret rådgivning, så kunstneren står stærkere, når han eller hun oplever at sit værk bliver krænket eller kopieret. Ydermere findes der i dag flere digitale advokater, der tilbyder chatmuligheder og online services, hvilket nogle finder mere overskueligt og tidsbesparende at anvende end den mere traditionelle advokattilgang, der kræver kontormøder og telefonventetider.

 

Nettos direktør, Michael Løve, mener at når man kan blive dømt for at sælge ”en hvid, cylinderformet vase”, stiller det alle butikker, der sælger brugskunst, i en vanskelig situation – for kan én kunster have ophavsret på dét?

 

Spørgsmålet er, hvor grænsen går mellem inspiration og ulovlig kopiering. Flere designere og kunstnere oplever, at nærgående efterligninger af deres design går igen i supermarkeder og butikker. Det er set i blandt andet Kvickly, Søstrene Grene og Bilka. Louis Poulsen, der producerer PH-lamper mener, at ”supermarkederne snylter på vores brand” og erkender, at de bruger mange ressourcer på problemet blandt andet pga. bevissikringssager i retten. 

 

Som kunstner kan det være et uoverskueligt (og dyrt!) projekt at føre retssag mod giganter som Netto (Dansk Supermarked/ Salling Group) og det bedste, man kan gøre er at forsøge at forebygge problemet ved at sætte sig ind i reglerne for ophavsret/copyright og vurdere om man vil søge patent på sin kunst. Det er en mere omfattende at få patent, men det er ligeledes noget, en advokat kan rådgive omkring og give en kvalificeret vurdering af mulighederne for at opnå patent.

 

Endeligt må vi håbe, at Netto-sagen får butikskæderne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de producerer brugskunst i fremtiden. Du kan læse mere om Netto versus Anne Black her.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

luciham20
Thanks for taking this opportunity to discuss this, I feel fervently about this and I like learning about this subject. common ground games
09 August  2019

Lav din egen hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"