95 % af vores kunder anbefaler NemmeHjemmesider for brugervenlighed og god support! Klik her og prøv helt gratis...

Rundt om modernismen


af Gammelgaard  29-04-2012 Vist: 7340 gange.

Måske er du typen der følger med strømmen i stedet for at tænke nyt og anderledes? Måske hænder det at jeg fanger mig selv i at gøre det samme. Men hvordan ville verden ændre sig, hvis vi alle følger med strømmen i stedet for at tænke selvstændigt?

Grunden til at 1900-tallets modernisme er så inspirerende for mig, er at så mange mennesker valgte at skille sig ud og tænke nyt på én gang! Man var ikke bange for at trodse tidens normer, og man var sikker på at der fandtes mere spændende måder at udtrykke sig på end den naturalistiske. Jeg tror, det vigtigste ved kunst og ved at skabe kunst, er at skille sig ud fra mængden og prøve at tænke, som ingen andre før har gjort. Vi må alle gøre som modernisterne for at ændre verden!

Fantastiske modernister overtager Aros

Inspirationen kan bl.a. hentes på Aros, hvor der lige nu udstilles modernistiske billeder fra 1908-41.

Det er de fantastiske, gamle klassikere som; Paul Cézanne, Fernand Léger, Harald Giersing, Sigurd Swane, Edvard Weie, og min favorit - Vilhelm Lundstrøm!


Paul Cézanne: Manden med piben

 

Udstillingen er delt op i afdelinger ud fra farver, der hver repræsenterer de forskellige perioder i Modernismen. Tiden rummer forskellige ismer som; futurisme, ekspressionisme, impressionisme, kubisme, surrealisme osv.

Alle rum har hver deres stemning – bestemt af farve, stilart og motiv, og det får beskueren til at fornemme, hvor mange forskellige udtryk, der har været i perioden, og hvor mangeartet kunsten var. Fx er de ekspressive værker sat i en grå, lidt depressiv farve, repræsenterende den triste stemning mange af billederne rummer.

Det påvirker ens sanser og følelser meget med de skiftende farver og sanseindtryk, når man går rundt på udstillingen. Alt i alt en spændende udstilling der repræsenterer mange aspekter af modernismen.  

Modernismen kort fortalt

Perioden ned modernismen var tydeligvist en meget revolutionær tid, hvilket kan ses på de mange ideer til udtryk, de forskellige perioder repæsenterer. Det var en tid, hvor man ville bryde tidens meget faste og strukturerede regler og normer for kunst. I billedkunsten gjaldt det, hvorledes man skildrede motivet. I stedet for at gengive naturalistisk begyndte man at lege med motivet. Kubister legede med at putte brudstykker af motiv ind i forskellige geometriske former, som fx Pablo Picasso, Georges Braque gjorde det osv.

Pablo Picasso: Guernica

 

Ekspressionisterne malede i deres følelsers vold med stærke kontrastfarver og store forskelligartede penselstrøg.  Fx Edward Munch, Asger Jorn, og Van Gogh, som endog var forud sin tid.

Impressionisterne ville fokusere på lyset i billedet, og deres værker kom i sammenligning med de tidligere til at ligne skitser. Her kender vi Claude Monet, Skagensmalerne: Anna og Michael Ancker, P.S. Krøyer, osv.

Og surrerealisterne lavede drømme-lignende billeder inspireret af Freuds teorier. Her er selvfølgelig Salvador Dali som rorgænger og Wilhelm Freddie.
Alle forsøgte de at gengive virkeligheden på en forskelligartet måde, forskelligt fra hinanden og forskelligt fra den tidligere tid.
En af de mest kendte danske modernister er Vilhelm Lundstøm.

Vilhelm Lundstrøm – den største danske modernist

Vilhelm Lundstrøm var den kunstner på Aros, der for mig var mest iøjnefaldende og tankevækkende. Stilen er ekspressiv og motiverne er lidt melankolske. I sin tid som kunstner (1913-1950) har han malet meget forskelligt, og han har aldrig været bange for at chokere sine beskuere.

Det er tydeligt at se, at han har været meget inspireret af de store modernister og af, at mange forskellige stilarter har påvirket ham. Han er især kendt for sine symmetriske og stramme kubistiske opstillinger og sine voluminøse kvindekroppe, men på Aros var det nogle helt andre værker, der fangede mit blik. 

Det var mørke, meget ekspressive billeder, der er i stor kontrast til de ellers kendte, meget farverige og lyse billeder, han også har malet. De kalder det ”hans krøllede periode”.

Vilhelm Lundstrøm: Farvel til kubismen

 

Det er da, han gør op med de kubistiske former og begynder at male mere krøllet og figurativt. Til disse billeder blev han inspireret af ekspressionisten Van Gogh, og vi kan se, at hans stærke, meget tydelige penselstrøg minder om Van Goghs malerstil.

Motivet i billederne med mandehatten og frakken er også taget fra Van Goghs maleri ”End of the Day”.
Billederne gjorde mig en smule sørgmodig og eftertænksom – for hvad laver fx den ensomme (mand i) frakke og med hat helt alene ved bordet?

Van Gogh: End of the day

 

Jeg synes penselstrøgene svinger én rundt i billedet, og gør én halvt skør, eller fuld – måske fra vinflasken, så man får set hele billedet og fyldes af en smule desperation eller forvirring. Det er stærke, stemningsfulde billeder, der gjorde et stort indtryk på mig.

Vilhelm Lundstrøm, Cazanne, Picasso, Dali, osv. viste os alle at ved at tænke nyt, var de med til at skabe noget der for evigt ville blive husket – de lavede historie! Gør det samme med din kunst…

Læs mere om udstillingen på Aros her... 

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

anke99
All the paintings are very rare and interesting also because every creativity show here word unscramble via good paintings and arts. Thanks a lot for give the amazing and easy concepts for the viewers.
28 January  2019

shahid123
l like your paintings very much whoever painted these is re really a genius, i mean just the thinking and thought process behind every artwork. painting services in Dubai
04 September  2020

shahid123
the artist behind these paintings is really pro in this filed i mean just look at these painting, they are really awesome. House painter Dubai
04 September  2020

Lav din egen hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"