Hvilket lærred skal jeg bruge? Oliemaling


af 1234 03-03-2010 Vist: 8618 gange.

Når man maler med oliemaling, er hør det bedste lærredstof. Det tager godt imod olien, men det er til gengæld også ret dyrt. Et billigere men udmærket alternativ er bomuldslærredet.

Man kan i dag købe færdigsamlede lærreder overalt. De varierer meget i pris og kvalitet, og som oftest er der en sammenhæng mellem de to. Er du ny indenfor kunstens verden så køb et af de billigere, fx. på MyArtBase.dk.

Det er også vigtigt ikke at købe for stort et lærred i begyndelsen. Det er sværere at arbejde på de store flader, ligesom de helt små kan give for lidt plads til at navigere på - derfor begynd med et på ca. 50 x 50 cm.

Alternativt kan man købe lærred i metermål og lime det på en plade. I dag sværger de fleste dog til lærred på ramme, da det giver en god spænstighed i strøget. Med hensyn til overfladen så er der mange muligheder indenfor både hør- og bomuldslærred. En mellemkvalitet er her at foretrække til det meste arbejde. De finere er ofte brugt til portrætter.

Skal jeg lave mit eget lærred?

Det korte svar er: Formentlig ikke. Fordelene ved at lave sit eget lærred er, at man sparer penge og at man kan lave et lærred i præcis den størrelse, man ønsker.

Omvendt tager det tid, og så er det relativt besværligt. Hvis du er som de fleste, og hellere vil brugen tiden på at male, så køb i stedet et færdigt lærred i butikkerne.

Hvis du er træt af almindelige flade, firkantede lærreder, så kan det være en god ide at lave et selv. Se artiklen om at lave dit eget lærred i menuen i højre side.

Tip! Du kan også male på træ, fx masonitplader. Det er en meget billig type træplade, der kan fås i alle trælaster.
Den har en blank og en ru side, og der kan males på begge - dog "sluger" den ru side væsentligt mere maling.
Uanset hvilken side du maler på, er det en god ide at pudse for med sandpapir (huske at tørre efter), så malingen binder bedre.

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

Per Corell

 Hej, -- som gammel tilhænger af billige lærreder, synes jeg det er min erfaring at masonit, bør behandles på begge sider. Maler man på den ene side vil masonit nemt bukke, hvis derimod man f.eks. lakkerer den anden side, vil pladen ikke bukke.


26 November  2010

Arurra

Jeg kan se på nogle af de videoer der bliver henvist til på siden at man starter med at grunde sit lærret? Bruger i da oliemalin fortyndet med olie eller acryl maling?


07 December  2011

Peter Witt

Hvis man som nybegynder i olie maling vil jeg anbefale siden www.malerkassen.dk

Her er der rigtig gode lærreder med en vævning bestående af bomuld polyester der gør at lærrdet er spændig uanset påvirkning af kulde varme, lærrederne er også meget billige i indkøb da malerkassen impoterer deres lærreder selv - her er også gode råd at få på siden hvor man anbefaler opstart med malermidler uden terpentin alle farverne er kunstner kvalitet med ægte pigmenter


25 January  2013

Lav gratis hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"