95 % af vores kunder anbefaler NemmeHjemmesider for brugervenlighed og god support! Klik her og prøv helt gratis...

Gå på opdagelse på Ordrupgård kunstmuseum


af Gammelgaard  28-02-2014 Vist: 5434 gange.

Tre af de største kunstnere ses i en sammenlignende udstilling på Ordrupgård Kunstmuseum. Van Goghs, Paul Gauguins og Émile Bernards værker vises i kronologisk orden, med udgangspunkt i at klargøre for de tre store verdenskendte kunstneres udvikling. Det overraskede mig meget at jeg netop ved disse karakteristiske kunstnere kunne se sammentræk, da jeg med kendskab til deres mest kendte værker, finder dem stilmæssigt og teknikmæssigt forskellige.  Dette skydes at jeg allerede troede jeg havde set et så stort antal værker af kunstnerne, således at udstillingen ikke ville kunne overraske mig. Man kan i udstillingen tydeligt se hvorledes kunstnerne i starten lader sig inspirere af hinanden og senere bruger hinanden som springbræt til at trække sig væk fra den generelle stil i tiden. Deres stilændring og senere forskellige måde at se og gengive verdenen på, skal vise sig at have kreeret en dramatisk konflikt mellem de tre kollegaer.  

 

Paul Gaugain "Portrait de l'artiste" (Selvportræt)

 

Gauguin var kunstneren, der overraskede mig mindst i udstillingen. Han har gennem hele sin karriere, gjort brug af de samme farvemangfoldighed og nuancerede jordfarver. Derimod undrede det mig hvordan man, selv i starten af udstillingen, kan se Bernards inspiration af kubismens geometriske perception af verden, selvom denne først skulle se sit frembrud 50 år senere. Han benytter, til forskel fra Gauguin, klare ensfarvede felter på lærredet, og blander kun sjældent de rene farver.

 

Van Goghs "Kartoffelspiserne"

 

Det overraskende ved Van Gogh, var hans optagethed ar realisme i starten af hans storhedsperiode. Nok kendte jeg til ’Kartoffelspiserne’, som stadig rummer Van Goghs letgenkendelige penselstrøg, men det første af hans malerier på udstillingen, rummer ikke denne genkendelige karakter. Ikke kun de malingfyldte penselstrøgene adskiller ham fra hans kollegaer, også hans temperament skiller sig merkant ud fra de to andre, hvis mål synes at være at fremstille verden harmonisk. Af andre store malere i tiden kan man her se stærk inspiration fra Matisse og Cézannes lette naturskildringer. Van Goghs værker rummer en hel anden træng voldsomme virkemidler. Det ses hvordan han ønsker at udtrykke voldsomme virkninger, stemninger og uharmoniske værker. Det er som om han direkte provokeres af de tilsvarendes harmoniske værker, og ønsker at gøre det helt modsatte. Gennem værkerne kan man tydeligt se Van Goghs fandenivoldskhed.

 

Emile Bernard "Madeleine au Bois d'Amour"

 

Alt i alt er udstillingen ufattelig spændende og dertil også meget overraskende, fra vores ellers så store viden om de tre kunstnere. Den er også meget passende på Ordrupgård, med dens naturrige omgivelser nær ved skov. Hvis man, på trods at den dårligt tilgængelige offentlige transport, alligevel bliver lokket derud, kan jeg anbefale at man går en tur rundt om det moderne-designede museum, blandt dens tilhørende udendørs skulpturelle udstillinger. De moderne skulpturer er passende placeret i det naturskønne eksteriør.

Gammelgaard

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

Thanos
Many players exited to join the add wireless printer windows 10 here and save the all function for batter use this device.
08 February  2019

Lav din egen hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"