Vind et kunstværk til 5000 kr, skriv dig op på vores malingliste

Close
MyArtSpace - Kunst på nettet, Se de flotte gallerier
kunstvæggen

ArtExclusive

Udvalgte kunstnere

Kunstnerartikler

Lærreder
Rammer
AnnoncerDine værker fortjener opmærksomhed!

Ja tak!

Del dine værker og bliv set. Meld dig ind i Danmarks største kunstfællesskab med 6966 kreative som deler deres passion. Kom med i fællesskabet, det er helt gratis.

Glaskunst - koldglas (part 3 af 3)

Glas er et fantastisk materiale. Det er på en gang skrøbeligt og samtidigt utroligt stærkt. Det er fysisk stærkt ved at det kan tåle fx fugt, sol og frost.
Men det er også stærkt i dets kunstneriske udtryk. Glassets natur, farver, gennemsigtighed og re-fleksion af lys gør, at det er et perfekt materiale til at skabe spændende kunst. Artiklen er skrevet af forfatter Michael Kofod, Micko.dk, kunstner på MyArtSpace.dk.
Har du selv et tip eller et trick i ærmet, som du gerne vil dele, så send os en mail via kontaktsiden.

Andre teknikker / effekter

Grundlæggende skaber man sit design som en komposition af form, farver og mønstre / figurer. Mange kunstnere vil dog gerne give designet lidt ekstra krydderi, og det er der skam også masser af muligheder for. Her illustreres lige nogle få af mulighederne:

 • Forbehandling:
  Forbehandlingen består for det meste i at tilpasse de enkelte glasstykker til sit design ved at skære, bore, save og slibe i det mv. Nogen gange ønsker man at anvende "halvfabrikata" i sit design, fx noget glas der allerede er fuset sammen og som skal indgå i en relieffusing, eller man har lavet små dråber eller mosaik-ker, der skal indgå.
 • Anvendelse af specialglas:
  Ud over de rå glasplader, kan man fra leverandører få diverse former for bearbejdet glas. Fx runde glasstænger i forskellige tykkelser, knust glas i forskellig finhed, konfetti mm.
 • Anvendelse af andre materialer og kemikalier:
  Der findes metaller og folier i mange udformninger, som man med fordel kan bruge. Nogle me-taller ændrer farve, hvis de får ilt under brændingen, fx får kobber en utrolig flot blå farve. Men man skal passe på ikke at bruge for store mængder metal aht. spændinger i glasset Bladguld mv. kan også anvendes og kan blive meget flot. Men det er desværre dyrt og vanske-ligt at arbejde med.
  Bobler og flotte farvelægninger kan også opnås med oxyder. Fx Manganoxyd som bliver lilla i brændingen. Farveløse bobler kan skabes af fx bagepulver.

Glas med en iriserende overflade. Det er et tyndt lag metal, som her har regnbuens farver. Farverne spiller i lyset og giver fadet liv.

Et fad med reliefstruktur og gennemsigtighed. Det blå i mid-ten er skabt med koboltoxyd.

Til sidst …

Som det fremgår af ovenstående, er koldglas mange ting. Det er et utroligt bredt område med rigtig mange muligheder - og udfordringer. Og jeg har kun skitseret en lille brøkdel af de teknikker, der findes.

Jeg fornemmer, at koldglasset er inde i en rivende udvikling i disse år, og der dukker hele tiden nye teknikker, spændende løsninger og nye designs op. Jeg er ofte rundt og se på glas, og jeg bliver stadig den dag i dag imponeret over den kreativitet og kvalitet der udvises af rigtig mange kunstnere indenfor koldglas.

Glas rummer så mange muligheder, energier og stemninger …

 • Læs resten af artiklen
 • Side1
 • 2
 • 3