95 % af vores kunder anbefaler NemmeHjemmesider for brugervenlighed og god support! Klik her og prøv helt gratis...

Man lærer af kunsten og livet


af Gammelgaard  18-05-2012 Vist: 4585 gange.

”Hvor er de deller dog blevet store”, ”Ej hvorfor sagde jeg også det?” og ”Hvis bare jeg var så klog som hende dér”. Du er måske typen, der kender til disse tanker? Måske har du selv op til flere gange tænkt lignende og følt dig mindre værd? Hvis ja, så er du netop det menneske, som den islandske kunstner, D. Iris Sigm prøver at beskrive i sin meget stilrene og unikke collagekunst.

At du og mange andre sikkert svarer ”ja” til ovenstående spørgsmål, er ikke så underligt. Iris prøver nemlig at beskrive, hvordan mange af – især - nutidens kvinder, har det med sig selv. Hvordan kvinder i dag kæmper en endeløs kamp mellem deres sind og krop.

D. Iris Sigm

Besøg profil...

Iris´ værker handler om kvinders holdning til deres krop, deres selvrespekt og deres manglende selvværd. Hvordan kvinder har en tendens til at føle sig anderledes og føle, at de ikke er gode nok, også selv om det slet ikke afspejles i andres opfattelse af dem.

Mange kvinder lider af selvudslettende ”vrangforestillinger”, der måske ud ad til kan skjules med makeup og moderigtigt tøj, men som indvendigt er ved at vælte dem.

Iris laver sine collager med en blanding af udklip fra magasiner og vandmaling, hvilket giver et rustikt og meget interessant udtryk.

Hendes brug af magasiner har den virkningsfulde effekt, at det understreger og tydeliggør den facade, vi alle opstiller, og vandfarverne afspejler den indre usikkerhed.

Mad og mode har også en stor betydning i Iris værker, da vi ved hjælp af dyrt tøj, forsøger at skjule de fejl, vores spisevaner kunne have givet os. Derfor er kvinden i en konstant ernærings-konflikt: hvad vil man gerne spise, og hvad burde man spise.

På den måde bliver konflikten mellem krop og sind tydelig. I hvert værk ligger også et individs personlighed og livsdrømme.

Fear Drops

Med humoren som våben

Iris rammer sit publikum med humor, når hun udstiller de forvrængede kvindekroppe. Hun laver ofte billeder af kvinder med for store arme, en flagrende mund uden ansigt og en krop med underlige proportioner.

Hun bruger denne humor for at fortælle os, hvor tragi-komisk kvindernes syn på dem selv er. Alle skabninger har fejl, og det er netop disse fejl der gør dem til unikke mennesker. Så i stedet for at reagere som de fleste - nemlig at skjule dem, skulle vi i stedet være stolte af fejlene og måske grine af dem, primært os selv, som kritiserer fejlene.

 

Let it out!

Egentlig kan man ikke kalde disse fejl for fejl, for vores opfattelse er jo blot kommet fra idealer skabt af samfundet. Selv siger Iris, at kvinder i dag nok føler, lige som de i bund og grund altid har følt; at de skal passe ind i en given form, som fx præsenteres i magasiner, af modeller eller af de kendte.

Hun mener, at der er et vældigt pres på kvinderne. Det er forskelligt, hvordan kvinder vælger at reagere på presset, men vi lider alle under de samme idealer og det samme pres.

Reagerede selv forkert på presset

Som kvinde er Iris ikke anderledes end så mange andre.

I dag kan hun se, at hun som yngre tacklede presset forkert. Hun gjorde som mange andre og fokuserede på mode, slankekure, make-up og andre overfladiske ting, i stedet for at fokusere på sit selvværd. Som 35-årig har hun ændret sit fokus fra overfladiskhed og materialisme til sin kunst.

Rockandroll

Hun er nået frem til den erkendelse, at hun kan bruge kunsten til at flytte det negative selvbillede, hun har, ved at fokusere på kunsten frem for sig selv.

Måske var det noget, flere kvinder burde gøre? For vi ved alle, at fx købet af en kjole kan give en lille lykkefølelse, men hvor længe varer den? I stedet bør man finde noget, der er ens eget, som ingen kan tage fra én og bruge dette til at styrke ens selvværd. (Citat; Tina Dicow – An Open ending).

Iris er i kraft af og ved hjælp af sin kunst blevet en fri islandsk fugl, der muligvis snart flyver til København og fortsætter sin sprudlende, oprørske og unikke stil dér.

 

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Tidligere kommentarer

Groth

Igen en god artikkel Gammelgaard :-),, og så kunstnerpåtræt af en af mine store favoritter, der laver nogle fantastiske værker for både kvinder og mænd :-),


18 May  2012

Gammelgaard

Mange tak du :), Ja hun er meget inspirerende ! - også en af mine yndlings..


18 May  2012

EGE

Interessant at læse om (den personlige), baggrund for Iris` billedverden. Indrømmet, jeg har haft noget svært ved at fange den pointe.

Når jeg skriver "personlige" er det for, måske lidt provokerende, at perspektivere temaet lidt. Som du fremstiller det, er kvinder i Iris`optik ofre og påtager sig offerrollen i forhold til- ja hvad ? 

Et videre skridt kunne jo være, udover den personlige  transformation fra overfladiskhed og materialisme til kunst, at skildre de bagvedliggende økonomiske og politiske kræfter, der er en væsentlig forudsætning for tingenes tilstand! Måske et udviklingspotentiale ?

Mange hilsener Frank EGE


19 May  2012

D. Iris Sigm

Thank you my dear friends, I would not say that women are victims, not at all and this is a subject that can been looked at from so many different angles and in my case is basically just from my point og view and feelings..i have only been working on this style for less then a year so it is a field that is growing for me and i just enjoy expressing my self that way :-),

All the best,
Iris


25 May  2012

Hacker
Hi everyone if you are chose the one mostly usefull link to go this dual monitor windows 10 there are more resin are choose him. when you are read the article of this website.
13 February  2019

UrsBucher
Learning from art is the only acceptable way to learn the way people interact. When I finished College of the Ozarks, I had no place to go and I still wrote an admission paper on https://domyhomeworkonline.net/ to try getting a diploma at University of Illinois at Urbana-Champaign. My career as an artist was practically hidden under my scientific work there.
29 March  2019

jessytims
Use this master recipe for roasted chicken as a point of departure. Although the recipe will give you near-perfect results, it has not been built with flavor in mind. Feel free to use it as a template, but add flavor with one of the rubs, brines, marinades, or sauces if you want to use it for dinner.
31 March  2020

Lav din egen hjemmeside med NemmeHjemmesider.dk

Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service"